Organiczne posiłki

Wszystkie składniki z których przygotowywane są posiłki, mają certyfikaty ekologiczne. Proponowane menu opiera się na zdrowych składnikach: kasze, fasole, soczewica, ciecierzyca i dużo warzyw. Ograniczone jest mięso i nabiał, które są dostępne opcjonalnie podczas porannego snacka. Menu zostało ułożone przez dietetyka dziecięcego. Ze względu na sezonową dostępność produktów ekologicznych menu jest dostosowane do możliwości biorynku. W sezonie używane są wyłącznie świeże warzywa i owoce.

Poza sezonem wykorzystujemy warzywa okopowe, ekologiczne warzywa i owoce importowane oraz ekologiczne warzywa i owoce suszone. Do słodzenia okazjonalnych deserów stosujemy inulinę, ksylitol lub suszone owoce. Posiłki solone są solą himalajską. Zawiera ona 84 pierwiastki – w przeciwieństwie do soli kuchennej czy morskiej, które są mocno wyjałowione.

Lunche dowożone są w termosach w porze posiłku, dzięki czemu nie muszą być podgrzewane i zachowują więcej wartości odżywczych.
Warzywa i dodatki skrobiowe przygotowywane są na parze, a zupy i sosy – gotowane na ogniu. Istnieje możliwość uwzględnienia w menu obiadowym specjalnych preferencji żywieniowych dziecka, tj. diety, alergie pokarmowe, wegetarianizm.

ZDROWE OTOCZENIE

W naszym przedszkolu na podłogach nie ma sztucznych wykładzin, tylko nielakierowana naturalna dębowa podłoga, meble w większości są z litego drewna. Do sprzątania używamy certyfikowanych ekologicznych produktów (Sodasan, Ecover, Bentley Organic). Dzieci korzystają z mydełek organicznych.

Ekologiczne przedszkole

W ilovemontessori żyjemy w zgodzie z naturą. Zamiast na specjalnych zajęciach, uczymy się ekologii podczas całego dnia. Edukujemy w zdrowym żywieniu. Wspólnie z dziećmi uprawiamy warzywa i owoce w naszym ogrodzie. Sortujemy śmieci, pokazujemy recykling i szacunek do przyrody.